Son zamanların en iyi dijital pazarlama stratejileri arasında yer alan SEM, web sitenizin görünürlüğünü çeşitli tıklama başına reklam çalışmaları ile arttırmanızı sağlar. İnternetin keşfinden sonra bulunan SEM, arama motorları için vazgeçilmez bir araç haline gelmeden önce bu terimi ilk kullanan şirket OpenText Corporation oldu. Bu şirket, internetin icadından sonra ilk tıklama başına ödeme yapılan reklamları oluşturdu ve SEM, böylelikle yavaş yavaş şekil almaya başladı.
Markalar, bilinirliği arttırmak için internet üzerinde birçok strateji kullanır. Günümüz dijital medyasında ise bu stratejilerin başında SEM geliyor. SEM sayesinde markaların reklam veya içerikleri, arama motoru sonuçlarında en üst sıralarda yer alır böylelikle marka, gün geçtikçe daha çok tanınmaya başlar. Yani SEM, daha çok farklı türdeki kitlelere ulaşmak amaçlı kullanılır. Ücretli reklam çalışmaları olarak bilinen Search Engine Marketing, marka ve pazarlamacıların istedikleri kitleye çok çabuk ulaşmasını sağlamaktadır. Üstelik tıklanma başına ödeme yapıldığı için yanlış kitleye ulaşan reklamlara ekstra bir ödeme yapılmaz.
SEM Nasıl Çalışır?
Marka veya pazarlamacılar, ürün ya da hizmetlerini daha iyi tanıtmak için SEM stratejilerini, yani ücretli reklamları kullanır. İnternet kullanıcıları, arama motorlarında bir şey arattığında SEM devreye girer ve kullanıcıya aramasıyla ilgili reklam gösterir. Kullanıcı, bu reklama tıkladığı zaman marka ya da pazarlamacının belirlediği siteye yöneltilir. Tıklamadığı zamanda da ödeme yapılmaz ki bu da SEM’in en iyi yanlarından biridir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, kullanıcının dikkatini çekebilmektir. Bunun için de SEM reklamlarının ilgi çekici ve yaratıcı olması gerekir. Aksi bir durumda kullanıcı, ilgisini çekmeyen bir reklama tıklamayacak ve belki de SEM reklamları hiç işe yaramayacak.
SEM Reklamcılığının Faydaları
SEM kavramı kapsamında yapılan reklamlar, işletmeye ya da bireysel çalışan pazarlamacılara birçok avantaj sağlamaktadır. SEM reklamcılığının faydaları arasında verilen reklamların takip edilebilirliği yer almaktadır. SEM kapsamında verilen reklamların ulaştığı istatistikler, sürekli takip edilebilir ve bu istatistiklerden yola çıkarak yayımladığınız reklamlardan ne kadar verim aldığınızı görebilir ve farklı stratejiler türetebilirsiniz.
Bunun dışında SEM, kullanıcının arattığı anahtar kelimeyle alakalı reklamlar olduğu için belki de reklamını yaptığınız ürün ya da hizmet, o kullanıcının ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmettir. Bu noktada da SEM reklamlarından ne kadar hızlı bir verim alındığı tekrar gözler önüne serilmektedir.
Son olarak reklamlarınızı yayımlamadan önce iyi bir hedef kitle analizi yaptıktan sonra SEM sayesinde ayrıntılı coğrafi bölge seçimi de yapabilirsiniz. Böylelikle belirlediğiniz hedef kitleye çok daha çabuk bir şekilde ulaşmış olursunuz.
SEO ve SEM Arasındaki Farklar
Son zamanlarda oldukça popüler olan bu iki kavram, her ne kadar birbirlerinden tamamen ayrı olsa da zaman zaman karıştırılabilmektedir. Arama motoru optimizasyonu olan SEO, siteye trafik çekmek, ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek ve neticede bu ürün ve hizmetlerin satışını yapmaya yöneliktir. Yani SEO da tıpkı SEM gibi bir dijital pazarlama aracıdır.
Bu iki benzer kavram arasındaki en temel fark ise ” ücret ” olarak bilinmektedir. Öyle ki SEM kapsamında yapılan çalışmalar boyunca belli bir ücret ödenmesi gerekir. SEO kapsamlı çalışmalarda ise daha çok organik stratejiler kullanılmaktadır. İki kavramın da temel amacı, aratılan anahtar kelimeyle ilgili çıkan sonuçlarda en üst sırada yer almaktır. SEM, bunun için ücretli reklam çalışmaları uygularken SEO ise genelde belli bir içerik üzerinden optimizasyon çalışmaları ile hareket eder.